Clujul este cel mai cosmopolit oraş din România

Universităţile clujene fac eforturi pentru a atrage în continuare studenţi străini, mai ales din ţările occidentale. Aceştia au posibilitatea de a studia în engleză, franceză sau germană. Deja, la Cluj studiază mii de tineri veniţi din toate colţurile lumii. Univeristăţile clujene sunt prezente la numeroase târguri educaţionale internaţionale.

În prezent, în mod oficial, există peste 7.000 de cetăţeni străini care locuiesc în judeţul Cluj. Iar această cifră este în creştere. La finalul lui 2015, erau înregistraţi peste 6.700 de cetăţeni străini, în condiţiile în care, la finalul lui 2014 erau sub 6.200 de cetăţeni străini care aveau reşedinţa în judeţul Cluj. Experţii în migraţie spun că aceste cifre nu reflectă decât o parte a realităţii. Şi aceasta pentru că există multe persoane născute în străinătate şi stabilite la Cluj care ies din evidenţele autorităţilor care gestionează cetăţenii străini pentru că obţin cetăţenia română. Cel mai evident caz este cel al cetăţenilor Republicii Moldova. În evidenţele oficiale există doar câteva sute de cetăţeni moldoveni care trăiesc la Cluj, însă, în realitate sunt câteva mii de basarabeni care s-au mutat în oraş. Ei nu mai figurează în statisticile oficiale referitoare la străini deoarece au redobândit cetăţenia română. La fel s-a întâmplat cu peste 1.000 de oameni născuţi pe alte continent, care au devenit în ultimii ani cetăţeni ai României. Cel mai important motor al creşterii de străini la Cluj este reprezentat de universităţi.

 

În ultimii ani, Clujul a devenit un centru universitar cosmopolit. În oraş s-a format cea mai numeroasă comunitate academică francofonă din Europa de la est de Elveţia. Mulţi tineri francezi sau belgieni vin la Cluj pentru a studia Medicina, Stomatologia, Farmacia sau Medicina Veterinară. De altfel, Facultatea de Medicină Generală este facultatea cu cel mai mare număr de studenţi străini din România: peste 2.500 de tineri studiază la liniile engleză şi franceză. De asemenea, studiile de inginerie atrag tineri care studiază în germană sau în engleză. Însă există şi mulţi tineri care vin la Cluj pentru a studia ştiinţele economice, chimia, fizica, biologia şi alte ştiinţe la Universitatea Babeş-Bolyai. Cea mai bine plasată instituţie românească de învăţământ superior în clasamentele internaţionale are o selecţie riguroasă a candidaţilor, spune conducerea acestei universităţi.

 

Există şi tineri care vin la Cluj pentru a învăţa limba română. Ei lucrează în general în organizaţii internaţionale sau în universităţi străine, iar cunoaşterea limbii române îi ajută să avanseze în carieră. Aşa ar fi cei care lucrează pentru instituţiile Uniunii Europene. În prezent, universităţile clujene oferă studii complete până la nivel postdoctoral în limbile română, maghiară, germană, engleză şi franceză.

Related posts

Leave a Comment